Δεύτε λάβετε φως «εντός» με παιδικές λαμπάδες

April 8, 2021 by ARTonomous

Τ0 2020 κορωνοϊός, τα νέα σχετικά με αυτόν και η παραμονή μας στο σπίτι άλλαξαν τελείως τις συνήθειές και την καθημερινότητά μας. Το ίδιο ίσχυσε, φυσικά, και για τα παιδιά μας, για τα οποία οι διακοπές του Πάσχα ήρθαν νωρίς και με αρκετά παράξενο τρόπο. Όμως, κάποια πράγματα έμειναν σταθερά και το ίδιο φαίνεται ότι θα γίνει και φέτος, που ακόμα περιμένουμε να δούμε το πώς και πού θα γιορτάσουμε το Πάσχα. Οι δυτικές χώρες, πάντως, μάλλον μας έδωσαν το παράδειγμα.

Ένα από αυτά τα πράγματα είναι η προσμονή των παιδιών για τις παιδικές λαμπάδες τους, το δώρο που παίρνουν κάθε χρόνο από εμάς ή το νονό και τη νονά τους. Το Artonomous σάς θυμίζει τους λόγους για τους οποίους όλοι, μικροί και μεγάλοι, αγαπάμε τις λαμπάδες και τις θεωρούμε κάτι παραπάνω από κέρινα χειροποίητα δωράκια!

 

Οι πασχαλινές λαμπάδες για παιδιά είναι μια παράδοση που μετρά γενιές και γενιές

Λαμπάδες για αγόρια και κορίτσια φτιάχνονται και χαρίζονται εδώ και αιώνες, αντανακλώντας κάθε φορά τη σχέση της εκάστοτε γενιάς με τα έθιμα του Πάσχα, αλλά και τις καταναλωτικές συνήθειες.

Πόσες φορές έχει τύχει να θυμηθούμε τις πασχαλινές λαμπάδες για παιδιά που χάριζαν σε εμάς οι μεγαλύτεροι όταν επιλέγουμε ένα αντίστοιχο δώρο για το γιο, την κόρη ή το βαφτιστήρι μας; Η απάντηση είναι μάλλον «Αρκετές» και είναι λογικό.

Το γεγονός ότι το έθιμο της πασχαλινής λαμπάδας παραμένει τόσο αγαπημένο στους περισσότερους οφείλεται και σε άλλα πράγματα πέρα από τη θρησκευτική πίστη. Οφείλεται στις αναμνήσεις που έχουμε χτίσει γύρω από αυτό τα αντικείμενα: την επίσκεψη του νονού στο σπίτι, το γιορτινό αναστάσιμο κλίμα και φυσικά τα πασχαλινά δώρα που συνόδευαν αυτές τις παιδικές λαμπάδες, είτε επρόκειτο για παπουτσάκια, είτε για παιχνίδια, είτε για γλυκά.

Ένας άλλος λόγος που συνδέουμε τις λαμπάδες με τόσες αναμνήσεις είναι η αίσθηση της συνέχειας. Οι άνθρωποι συχνά λατρεύουμε να μεταφέρουμε τις όμορφες αναμνήσεις και εμπειρίες από γενιά σε γενιά, να βλέπουμε τα μικρά μας να χαίρονται με τα πράγματα με τα οποία χαιρόμασταν και εμείς κάποτε. Αυτό εξηγείται και ψυχολογικά. Όπως αναφέρουν Αμερικανοί ψυχολόγοι, οι άνθρωποι έχουν την τάση να θυμούνται τις ευχάριστες αναμνήσεις, επειδή τους βοηθούν να δημιουργήσουν ή να διατηρήσουν μια καλή εικόνα για τον εαυτό τους.

 

Οι πασχαλιάτικες λαμπάδες έχουν πολύ όμορφη συνοδεία

Αναφερθήκαμε παραπάνω στα πασχαλινά δώρα που συνόδευαν τις αγορίστικες ή κοριτσίστικες λαμπάδες των παιδικών μας χρόνων. Αυτό είναι από μόνο του ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο όλα τα παιδιά, ακόμα και σήμερα, ξετρελαίνονται μαζί τους. Λαμπάδες και δώρα πάνε μαζί!

Οι περισσότερες παιδικές λαμπάδες που κυκλοφορούν περιλαμβάνουν και κάποιο πολύ ενδιαφέρον δώρο για τα παιδιά. Μπορεί να είναι ένα χαριτωμένο ζωάκι ή μια κουκλίτσα στις λαμπάδες για τα κορίτσια. Ή ένα αμαξάκι στις λαμπάδες για τα αγόρια. Άλλα σχέδια έχουν πάνω τους διακοσμητικά για το παιδικό δωμάτιο, παιδικά κοσμήματα ή θρησκευτικά σύμβολα.

 

Φυσικά, τα δώρα δεν σταματούν μόνο σε ό,τι βρίσκεται πάνω στα κεριά. Συνήθως η πασχαλινή λαμπάδα έρχεται μαζί με κάποιο επιπλέον δωράκι, από πασχαλινά τσουρέκια και σοκολατένια αυγά μέχρι επιτραπέζια, βιβλία, ξύλινα παιχνίδια και βιντεοπαιχνίδια. Αυτό από μόνο του τις κάνει πολύ περιζήτητες στα μάτια των μικρών μας φίλων! Αν, λοιπόν, είστε νονός, καλό θα ήταν να κάνετε τις κατάλληλες… προμήθειες πριν επισκεφθείτε το βαφτιστήρι σας.

Πίσω από τις λαμπάδες κρύβεται μια ιστορία αιώνων

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο οι λαμπάδες είναι τόσο σημαντικό κομμάτι της παράδοσή μας είναι η θρησκευτική ιστορία τους.

Σύμφωνα με πηγές της Εκκλησίας, οι κανονικές και παιδικές λαμπάδες είχαν έναν πολύ μεγάλο συμβολισμό ήδη από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού. Εκείνη την εποχή η εκκλησία είχε επιλέξει συγκεκριμένα την Ανάσταση για το Βάπτισμα των νεοφώτιστων μελών της, πολλά από τα οποία ήταν φυσικά παιδιά. Κατά τη διάρκεια αυτής της τόσο ιδιαίτερης τελετής οι λαμπάδες φώτιζαν όλο το χώρο, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Οι Νεοφώτιστοι έμπαιναν στο Βαπτιστήριο κρατώντας ο καθένας τη λαμπάδα του και αφήνοντας τους υπόλοιπους πιστούς στο Ναό για να προσευχηθούν. Από αυτή τη μυσταγωγική διαδικασία έμεινε τελικά και η συνήθεια να ανταλλάσσουμε το Άγιο Φως με λαμπάδες το βράδυ της Ανάστασης.

 

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το χρώμα του κεριού είχε κάποτε την δική του σημασία και αυτό. Τη Μεγάλη Παρασκευή επιλεγόταν το μουντό καφέ για να συμβολίσει το θρήνο και τι θλίψη των πιστών. Αντίθετα, το Μεγάλο Σάββατο τα κεριά ήταν λευκά, για να δηλώσουν τη λάμψη της Ανάστασης, τη φώτιση του Αγίου Φωτός και τον ήλιο της άνοιξης.

 

Φέρτε χαρά και Φώτιση αγοράζοντας πασχαλινές λαμπάδες online από το Artonomous

Αν και μένουμε σπίτι όπως όλοι, εδώ στο Artonomous ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε το Πάσχα με χειροποίητες λαμπάδες για τους μικρούς μας φίλους, όπως κάθε χρόνο. Στη συλλογή μας θα βρείτε πάνω από 80 διαφορετικά σχέδια πασχαλινές λαμπάδες για παιδιά, όλες κατασκευασμένες στο χέρι με οργανικά υλικά και χρώματα. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται λαμπάδες με παιχνίδια, διακοσμητικά ή αξεσουάρ από ξύλο, μέταλλο και ύφασμα. Μετατρέψτε το φετινό, «σπιτικό» Πάσχα σε μία γιορτή που θα θυμούνται με μνήμες γλυκές για πολλά χρόνια.

Δείτε τις λαμπάδες για αγόρια | Δείτε τις λαμπάδες για κορίτσια

 

Κάντε τώρα την παραγγελία σας στο eshop μας και παραλάβετε τις λαμπάδες σας κατευθείαν στο σπίτι, οπουδήποτε στην Ελλάδα. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε πάντα να επικοινωνείτε μαζί μας στο info@artonomous.gr.

LEAVE A COMMMENT
No comments to display
Be the first to comment