Covid-19 & μάσκες παιδικές: ένας χρήσιμος οδηγός

September 22, 2020 by ARTonomous

Μάσκες παιδικές, αριθμός μαθητών ανά τάξη, κανόνες υγιεινής. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν γονείς και εκπαιδευτικούς τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως μετά το άνοιγμα των σχολείων. Ειδικά οι μάσκες προστασίας για παιδιά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης. τόσο στη χώρα μας όσο και αλλού. Όμως, τι ισχύει τελικά; Ποια είναι τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται οι μάσκες κορωνοϊού για παιδιά; Σε ποιες ηλικίες φοριούνται; Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα μικρά μας να τις φορούν; Και τι ισχύει στο εξωτερικό;

Το ARTonomous ετοίμασε έναν οδηγό με πληροφορίες για όλα τα παραπάνω και όχι μόνο!

 

Πότε και σε τι ηλικίες πρέπει να χρησιμοποιούνται οι παιδικές μάσκες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF δίνουν ξεκάθαρες οδηγίες σχετικά με τις ηλικίες στις οποίες τα παιδιά καλούνται να φορέσουν μάσκα ή το πώς μπορούμε να τους κάνουμε την όλη διαδικασία ευκολότερη. Πιο συγκεκριμένα:

  • οι ειδικοί προτείνουν τις παιδικές μάσκες για κορωνοϊό σε παιδάκια ηλικίας άνω των 5 ετών. Αυτό το ηλικιακό όριο προτείνεται επειδή θεωρείται ότι σε αυτή την ηλικία τα παιδιά έχουν πλέον αναπτυχθεί αρκετά προκειμένου να φοράν τη μάσκα μόνα τους, να την τοποθετούν σωστά και να κατανοούν για ποιο λόγο είναι απαραίτητη.
  • σε κάθε περίπτωση, οι παιδικές μάσκες είναι καλό να χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη κάποιου ενήλικα, είτε αυτός είναι κάποιος γονέας ή κηδεμόνας είτε κάποιος δάσκαλος.
  • η διαδικασία για να φορέσει το παιδάκι τη μάσκα πρέπει να είναι η ίδια που ακολουθούμε και οι ενήλικες. Δηλαδή: πλύσιμο χεριών με αντισηπτικό ή/και σαπούνι, επιλογή κατάλληλου μεγέθους μάσκας, πλήρης κάλυψη της μύτης και του στόματος, χρήση της μάσκας μόνο από ένα άτομο.

 

Μάσκες στα σχολεία: Ελλάδα και εξωτερικό

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας η χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους του σχολείου, αλλά και στο προαύλιο σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Αντίστοιχη στρατηγική χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σε ορισμένα κρατίδια της Γερμανίας, για παράδειγμα, η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιστάσεις, τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου, ενώ σε άλλα μόνο στους κοινόχρηστους χώρους και όχι μέσα στην αίθουσα.

 

Στο Βέλγιο οι μάσκες πολλαπλής χρήσης είναι υποχρεωτικές σε παιδιά άνω των δώδεκα ετών, αλλά υπάρχει σύσταση για χρήση τους και από μικρότερα παιδιά. Περίπου αντίστοιχη πολιτική εφαρμόζεται επίσης στη Γαλλία και την Ολλανδία. Στην Ιταλία, από την άλλη, η χρήση μάσκας στο σχολείο είναι υποχρεωτική από την ηλικία των έξι ετών και πάνω.

 

Το υλικό και η εφαρμογή στις παιδικές μάσκες

Όπως συμβαίνει και με τους ενήλικες, έτσι και οι μικροί μας φίλοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στις μάσκες μίας χρήσης (χειρουργικού τύπου) ή σε μάσκες πολλαπλής χρήσης. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν τις μάσκες πολλαπλών χρήσεων, οι οποίες είναι φτιαγμένες από ύφασμα και συχνά διαθέτουν ιδιαίτερα σχέδια που προσελκύουν τα παιδιά. Επίσης, είναι διαθέσιμες σε περισσότερα μεγέθη ανάλογα με την ηλικία και το σχήμα προσώπου του παιδιού.

Το ύφασμα που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στις μάσκες προστασίας παιδικές είναι το βαμβακερό. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2020, το βαμβάκι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην κατακράτηση των σωματιδίων προτού αυτά φτάσουν στο αναπνευστικό σύστημα. Ειδικά αν το βαμβάκι είναι πυκνής πλέξης, οι παιδικές υφασμάτινες μάσκες μπορούν να γίνουν πολύτιμος σύμμαχος στην προστασία της υγείας του παιδιού σας.

Αναφορικά με την εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέξουμε τα κατάλληλα μεγέθη μάσκας έτσι ώστε να εφαρμόζουν άψογα στο παιδικό προσωπάκι. Αυτό είναι κάτι που είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε και μέσα από την επικαιρότητα στη χώρα μας. Σε γενικές γραμμές, ένα παιδάκι ηλικίας μέχρι και 12 ετών μπορεί να φορέσει άνετα μια βαμβακερή μάσκα προσώπου με διαστάσεις 7×17 cm. Αν δεν είστε σίγουρες ποιες είναι οι σωστές διαστάσεις της μάσκας, μπορείτε με μια μεζούρα να μετρήσετε το προσωπάκι του παιδιού από το ένα αυτί ως το άλλο και από το κόκαλο της μύτης μέχρι το κάτω μέρος του πηγουνιού.

Τέλος, δώστε προσοχή και στα λαστιχάκια της μάσκας. Πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα αυτιά του παιδιού, χωρίς, όμως, να τα πιέζουν.

 

Βοηθώντας τα παιδιά μας με τις μάσκες προστασίας Covid-19

Όπως είναι λογικό, ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης στο να υιοθετήσουν τα παιδάκια τις μάσκες προστασίας ανήκει σε εμάς. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να τα διευκολύνουμε σε αυτή τη διαδικασία.

1 – Ακολουθούμε το γούστο τους

Ένας καλός τρόπος για να κάνουμε τις παιδικές μάσκες μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στην καθημερινότητα των παιδιών είναι το να τις προσαρμόσουμε στο γούστο τους. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που μας προσφέρει μια υφασμάτινη μάσκα προστασίας με σχέδια. Από ζωάκια και χρωματιστά μοτίβα μέχρι υπερήρωες και χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, μπορείτε να είστε βέβαιες ότι θα βρείτε ένα σχέδιο μάσκας που να ταιριάζει στο μικρό ή τη μικρή σας.

 

Μάλιστα, ένας όμορφος τρόπος για να κάνετε το… τελετουργικό της μάσκας ευχάριστο είναι να τους δώσετε τη δυνατότητα να επιλέξουν το εκείνα σχέδιο που τα εκφράζει καλύτερα.

2 – Προσαρμόζουμε τη μάσκα στην καθημερινότητα τους —και όχι το ανάποδο

Οι παιδικές μάσκες είναι ένα καινούργιο αξεσουάρ στην καθημερινότητά των παιδιών και οπωσδήποτε θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να τις συνηθίσουν. Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να εισάγετε σταδιακά τη μάσκα στις δραστηριότητες που κάνουν κάθε μέρα. Καθίστε μαζί τους και δείξτε τους πώς φοριέται η μάσκα. Έπειτα, ζητήστε τους να φορέσουν τη μάσκα για ένα ή δύο λεπτά και υποσχεθείτε τους κάποιο «έπαθλο» για μετά. Αν το παιδάκι σας δυσκολεύεται να κρατήσει τη μάσκα στο πρόσωπό του για τόσο χρονικό διάστημα, προσαρμόστε το στόχο προς τα κάτω (π.χ. μισό λεπτό) και αυξήστε τον πάλι σταδιακά.

Στη συνέχεια, αρχίστε να χρησιμοποιείτε σταδιακά μάσκες παιδικές στις αγαπημένες τους ασχολίες (π.χ. στο παιχνίδι στο σπίτι, σε έναν περίπατο, στη μελέτη κτλ.). Αυτό θα γίνεται για κάποιον καιρό, μέχρι το παιδί να συνηθίσει την ιδέα τις μάσκας. Έπειτα, θα την φοράει εκεί όπου πραγματικά χρειάζεται, δηλαδή σε δραστηριότητες εκτός σπιτιού, Μέσα Μεταφοράς και στο σχολείο.

3 – Δίνουμε το καλό παράδειγμα

Όλοι ξέρουμε ότι τα παιδιά υιοθετούν πανεύκολα τις συμπεριφορές των γονιών τους και η προστασία από τον κορωνοϊό δεν είναι εξαίρεση. Αγοράστε και εσείς τις δικές σας μάσκες με σχέδια για ενήλικες και φορέστε τες μαζί τους όποτε χρειαστεί. Έτσι θα τους δείξετε στην πράξη ότι είναι σημαντικό να προσέχουμε ο ένας τον άλλον και να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία όλων.

Οδηγίες για χρήση υφασμάτινης μάσκας

Υπενθυμίζουμε ότι οι οδηγίες για να χρησιμοποιήσουμε μια βαμβακερή μάσκα προσώπου είναι:

  • πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας με σαπούνι ή αντισηπτικό προτού βάλουμε στο πρόσωπο τη μάσκα.
  • Καλύπτουμε καλά τη μύτη και το στόμα. Πρέπει και τα δύο να είναι καλά καλυμμένα.
  • Αποφεύγουμε το άγγιγμα της μάσκας ενώ την φοράμε. Αν ξεχαστούμε και το κάνουμε, απολυμαίνουμε τα χέρια μας το συντομότερο δυνατό.
  • Όταν η μάσκα υγρανθεί αρκετά, την πιάνουμε από τα λαστιχάκια για να την βγάλουμε, την βάζουμε σε ένα πλαστικό σακουλάκι και την πετάμε στα άπλυτα.
  • Πλένουμε τη μάσκα στο πλυντήριο στους 60 βαθμούς με απορρυπαντικό. Όταν στεγνώσει τη σιδερώνουμε.
  • Θυμόμαστε να τηρούμε πάντα τους υπόλοιπους κανόνες υγιεινής: συχνό πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων κτλ.

Ας θυμόμαστε ότι την κύρια ευθύνη για τη σωστή χρήση της μάσκας από τα παιδιά την έχουμε εμείς.

 

Μάσκες παιδικές στο ARTonomous

Στο ARTonomous βοηθάμε τους μικρούς μας φίλους να μείνουν ασφαλείς με μια μεγάλη ποικιλία από παιδικές βαμβακερές μάσκες σε διάφορα σχέδια. Δείτε όλες τις μάσκες παιδικές που διαθέτουμε online, διαλέξτε τα σχέδια που θέλετε και παραλάβετέ τα εύκολα στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα εύκολα και γρήγορα. Φυσικά, μπορείτε πάντα να μας επισκεφθείτε και στο φυσικό μας κατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και να αποκτήσετε άμεσα τις παιδικές μάσκες προστασίας που θέλετε.

LEAVE A COMMMENT
No comments to display
Be the first to comment